Opret GRATIS profil  Glemt dit kodeord? Brugernavn: Kodeord: Auto-Login
 
 
 
Skrevet af:
Conni Lagergreen Schmidt

Lagt online på Babyinfo.dk:
2010-06-09 16:20:33

Send denne artikel til en ven
Udskriv artikel
 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook veninder
 

BPA eller Bisphenol-A

Hvad er det egentlig? Og hvorfor er det farligt for babyer?

Kemikaliet BPA findes i langt flere ting, end du umiddelbart har lyst til at vide. Men hvad er det egentlig, og hvorfor bliver vi rådgivet til at undgå det, når vi skal købe ind til den lille ny?

Som kommende mor er jeg så småt begyndt at sondere terrænet af alskens babyudstyr. For det er jo en helt ny verden af babytøj, bleer, barnevogne, sutteflasker og så meget andet. Og når man er helt grøn, så er det ærligt talt lidt af en jungle.

I min afsøgning af sutteflaskemarkedet forleden stødte jeg på nogle sutteflasker, som var mærket meget tydeligt med, at de var BPA-frie, mens dem ved siden af ikke havde nogen mærkning.

Jeg har aldrig tidligere hørt om BPA og tænkte straks: Hvad er så det? Og er det godt, at sutteflasken er BPA-fri? For det må det jo næsten være, hvis det er noget, man ligefrem reklamerer med... Eller hvad?

Derfor satte jeg mig for at undersøge, hvad BPA egentlig er for en størrelse.

BPA i din og min dagligdag
BPA er også kendt som Bisphenol-A.

Det er et organisk stof, der indeholder kulstof, og som er en såkaldt plast-monomer, altså en byggesten, som indgår i produktionen af polycarbonat- og epoxyplast.

Plast af polycarbonat er klart og stort set brudsikkert. Det bruges derfor i mange forskellige dagligdagsprodukter såsom blandt andet sutteflasker, men også almindelige vandflasker, CD'er og andre ting, vi har i masser af i vores hjem.

Epoxyplast bruges blandt andet som belægning i konservesdåser, så maden og metallet ikke rør hinanden.

Det betyder også, at vi ganske ofte er i kontakt med BPA - specielt i forbindelse med den mad, vi indtager.

Det hormonforstyrrende stof
Gennem min lille private research har jeg desuden fundet ud af, at BPA står på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer, og i Danmark står stoffet på listen over Miljøstyrelsen såkaldte uønskede stoffer.

Men ikke desto mindre, så findes stoffet altså stadig i mange af vores produkter hjemme i skabene.

BPA og dine poder
Forskellige former for plast har forskellige egenskaber og en af de mest brugte plasttyper i drikke- og sutteflasker har været polycarbonat (PC), fordi det er en blød plasttype med en klar og gennemsigtig farve.

PC indeholder dog Bisphenol-A (BPA), fordi kemikaliet blødgør plasten, og risikoen for revner og skader dermed mindskes.

Der findes dog nogle former for plast med blødhed og samme egenskaber som PC, men de er ofte ikke gennemsigtige og klare i farven, hvilket man jo umiddelbart forventer af eksempelvis en sutteflaske.

Philips Avent
Sutteflasken, jeg stødte på under min nylige sutteflaske-reseach, og som reklamerede med, at den var BPA-fri, var fra Philips og var en del af AVENT-serien, som er en serie med produkter til babyer, børn og mødre/fædre.

Efter kontakt med Philips viser det sig, at de i en god rum tid har kunnet tilbyde et helt sortiment af BPA-frie produkter.

Disse produkter er alle tydeligt mærket på indpakningen, så man nemt kan se, at eksempelvis sutteflasken eller drikkekoppen er uden de hormonforstyrrende stoffer. Producenten oplyser desuden, at alle farvede AVENT-produkter er BPA-frie, og de har altid været det.

Så nu kan jeg igen bevæge mig ud i shopping-junglen - lidt klogere og med en idé om, hvilke ting jeg skal undgå, og hvilket mærke jeg blandt andet kan gå efter.



 
Var denne artikel interessant?
Send linket videre til en veninde på Messenger!


Tip dine Facebook venner
 




Bliv skribent!
- Klik her


S09NTUVOVEFSRVIgVElMIEFSVElLTEVO
Forside » Forum » Artikler » BPA eller Bisphenol-A
Babyinfo
Babyinfo
Kandestøber



[09-06-2010 16:20]



  



 

 

U1VOREhFRA==

» Alle artikler fra Sundhed


Drenge skal også tilbydes HPV-vaccine
Danske forældre savner oplysning og ligestilling.


Forebyggelse af jernmangel hos gravide
Jern overdoseres unødigt - med gener til følge.


Stamceller
Europæiske forældre opbevarer 350.000 af slagsen.


Motionstilbud til gravide
Gigtforeningen lancerer snart et nyt træningstilbud til grav...










 
Ophavsret, design & programmering © 2000-2024 JSN Media ApS | Reklamestyring med DotBANNER | Serverhosting hos Device.Webbureau