Folsyre / Folinsyre
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler alle, der planlægger at blive gravide at tage et kosttilskud med Folsyre / FolinsyreFødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder at tage et dagligt vitamintilskud med folinsyre (også kaldet Folat og Folsyre), allerede fra du planlægger at blive gravid og de første 12 uger af graviditeten.

Folsyre/Folinsyre nedsætter risikoen for, at du føder et barn med en alvorlig misdannelse i hjerne og/eller rygmarv. Misdannelsen opstår, hvis neuralrøret ikke lukker sig på 22.-29. dagen efter befrugtning.
Neauralrørsdefekt rammer ca. 1 ud af 1000 kvinder, som ikke tager folinsyre, men du kan næsten reducere risikoen til 0 med et dagligt tilskud af folinsyre.
Barnets neuralrør udvikles meget tidligt i graviditeten, og i mange tilfælde før du er klar over, at du er gravid. Derfor er det en god ide at tage et tilskud folinsyre, så snart du planlægger at blive gravid.
Folinsyre er et B-vitamin og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager 400 mikrogram folinsyre om dagen. Du kan enten tage det i en multi-vitaminpille, som indeholder folinsyre eller i en tablet, som kun indeholder folinsyre. Folinsyre fås i alle helsekostforretninger, Matas, Apoteket og i mange butikker på internettet.
Du kan også få folinsyre igennem din normale kost.
Især bær og frugter indeholder meget folsyre.
Nedenstående er de bær og frugter, som har det højeste indhold af folsyre:
- Jordbær (63 mikrogram/100g),
- Hindbær (44 mikrogram/100g)
- Brombær (34 mikrogram/100g)
- Mangofrugt (71 mikrogram/100g),
- Papaya (58 mikrogram/100g),
- Appelsin (46 mikrogram/100g)
- Kiwi (42 mikrogram/100g).
Her kan du se en komplet liste over, hvor meget folsyre de enkelte fødevarer indeholder. I praksis kan det dog være svært at nå op på de mængder folinsyre, som er nødvendige for at forhindre misdannelser uden at tage folinsyre som kosttilskud.