Fødselsdepression
Over 50% af alle nybagte mødre føler sig triste og angste få dage efter fødslen.Følelsen varer oftest et par dage. Undersøgelser viser, at ca. 10% af alle nybagte mødre udvikler en fødselsdepression.

De fleste lider alene med deres fødselsdepression og taler ikke om deres tanker, og det kan være svært for manden i forholdet at forstå, hvad kvinden gennemgår. Fødselsdepressioner kan også ramme mænd, og det drejer sig om 4-8%.
Symptomerne på fødselsdepression: NedtryktLet ved at grædeIngen interesse for sine omgivelserIngen energiTræthedProblemer med at soveIngen appetitVægttabHusker dårligtIngen selvtillidFølelse af skyldBange for man ikke er en god morAngst for at være aleneTanker om selvmordTanker om at skade barnet
Hvorfor får man fødselsdepression
Videnskaben har ikke kunne finde forklaringer på fødselsdepressioner. Man mener dog, at forklaringen kan ligge i hormonelle, arvelige, psykologiske eller sociale forhold. Fødselsdepression kan også skyldes problemer med parforholdet, dårligt forhold til sin egen mor, eller hvis barnet bliver adskilt fra start, så moderen ikke opnår et tæt forhold til barnet fra starten.
Hvordan behandles fødselsdepression
Din jordemoder, sundhedsplejerske eller læge kan fortælle dig, hvilken hjælp du kan få. Behandling for fødselsdepression kan både ske med samtaleterapi, medicinsk eller med gruppeterapi.
Du skal huske ikke at lukke dig inde, men tale med dine venner og familie om din fødselsdepression. En god idé kan være at lade din mand passe dit barn, så du kan få ro til at få styr på dine følelser. Du kan også tilmelde dig til en mødregruppe eller bruge din online mødregruppe her på babyinfo.dk.
De fleste fødselsdepressioner går over, men det er vigtigt, at du får snakket med andre mennesker om dine tanker. Mød nye mennesker, bevæg dig udenfor, brug tid med din familie og lad din mand få mulighed for at få indblik i dine udfordringer.