Graviditet og vitaminer
ю Læser side 2 ud af 2 - A, C og D-vitamin samt kalkHvilke vitaminer er vigtige at få under graviditeten, og hvilke skal man undgå?C-vitaminC-vitamin siges at være godt for en masse ting. Det hjælper blandt andet til med optaget af jern og man kan med fordel skylle sine jerntabletter ned med et glas frugtjuice rigt på c-vitamin.
Læs mere om
C-vitamin her.
Kalk og D-vitaminD-vitamin fås gennem bl.a. sollys og kræves for at opretholde kalcium- og fosforbalancen i kroppen. Uden kalcium og D-vitamin bliver vores tænder og knogler svage og bløde. Under graviditet og amning kræves ekstra meget kalk for at fosterets skelet skal blive stærkt og modstandsdygtigt, men også for at dit eget skelet og dine tænder skal være i god stand. Behovet for kalk er størst i slutningen af graviditeten og i perioden hvor man ammer.
Anbefalingerne går på 10 mikrogram D-vitamin samt 500 mg kalk under hele graviditeten og mens du ammer. Hvis du er god til at spise nok mælkeprodukter så behøver du ikke tage ekstra kalktilskud. Man siger at man skal have mælkeprodukter til hvad der svarer til ½ liter mælk om dagen. Husk også at komme ud i sollyset hver dag.
A-vitaminA-vitamin er fedtopløseligt, hvilket indebærer at det lagres i kroppen. Dette gør at man skal passe på ikke at få for meget A-vitamin da overskud af vitaminet ikke skylles ud af kroppen. Store mængder A-vitamin kan give øget risiko for fostermisdannelser. Samtidigt har A-vitamin betydning for et godt immunforsvar, godt syn og regulering af gener som kræves for at fosterets organer skal udvikle sig normalt.
Under graviditeten bør man undgå levertran og lever da disse produkter er meget rige på A-vitamin. Leverpostej og pateer kan man derimod sagtens spise.
Afsnit:ю
Folsyre og jernю
A, C og D-vitamin samt kalk